Seksualiteit

Gezonde seksuele ontwikkeling

Om les te kunnen geven over seksualiteit is het belangrijk dat je zicht hebt op het verloop van een normale seksuele ontwikkeling. Hieronder is dit kort weergegeven. Seksualiteit speelt namelijk niet in elke fase dezelfde rol. Het kan zijn dat jongeren je dingen vragen die hieronder niet worden genoemd. Schroom niet om zelf op onderzoek uit te gaan.

In elke fase van de seksuele opvoeding is openheid het belangrijkste. Dat is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van de kinderen.

Het overzicht is samengesteld vanuit verschillende bronnen, zie bronvermelding.

0 – 2 JAAR

Het aanraken van de huid is een groot tastzintuig. Het veelvuldig aanraken van de huid van kinderen in deze leeftijd draagt bij aan meer zelfvertrouwen en een positieve lichaamsbeleving. Dit heeft op latere leeftijd invloed op de seksuele beleving. De mond is in het bijzonder gevoelig (drinken, honger) en het kind ontdekt de erogene zones.

2 – 4 JAAR

Er wordt zonder schaamte en onbevangen geslachtsorganen bekeken en aangeraakt. Dit wordt door kinderen als prettig ervaren. Om zich gezond te kunnen ontwikkelen op seksueel gebied moet het kind de vrijheid hebben het eigen lichaam te verkennen. Ze worden zich langzaam bewust van de eigen sekse en dit zorgt voor nieuwsgierigheid naar het lichaam van de ander.

4 – 5 JAAR

Het kind is zich bewust van de eigen sekse en gaat ouders imiteren. De jongen ontvangt goedkeuring van de moeder als hij zijn vader imiteert. Moeder houdt immers van vader. Bij meisjes geldt hetzelfde.

5 – 12 JAAR

Rond het tiende levensjaar gaat het kind alleen met de eigen sekse spelen. Er wordt contact gezocht met de andere sekse door spelletjes te doen, te duwen, trekken, elkaar te pakken, los te maken en daarna weer opnieuw te beginnen. Vanaf 12 jaar verandert dit gedrag in flirtachtige plagerijtjes.

12 – 14 JAAR

Het lichaam verandert sterk en het kind kan zich onzeker gaan voelen. Het gaat het eigen lichaam vergelijken met dat van de ander en beoordeelt in hoeverre het eigen lichaam normaal of afwijkend is. In een korte tijd krijgt het lichaam beharing, borsten, menstruatie, zaadlozing en de baard in de keel.

In deze periode ervaart het kind de eerste gevoelens van opwinding. Bij jongens in de meeste gevallen gestimuleerd door externe prikkels en visualisaties. Bij meisjes eerder door aanraking en seksuele aandacht. De eerste zaadlozing kan het begin vormen van zelfbevrediging. Verder fantaseren zowel meisjes als jongens over intiem contact. Jongens fantaseren voornamelijk over een naakt lichaam en de seksuele handelingen.

14 – 17 JAAR

Het kind identificeert zich sterk met de eigen sekse. Het kan zich daardoor bijvoorbeeld sterk afzetten tegen de andere sekse. Het kind ontdekt dat uitingsvormen en meningen over seks(ualiteit) verschillen. Het kind weet wat seksueel misbruik inhoudt en hoe het om hulp kan vragen. Het weet hoe de seksuele voorplanting verloopt. Seksualiteit als een maatschappelijk verschijnsel krijgt meer aandacht.

Op seksueel gebied zijn er verschillen tussen jongens en meisjes. De seksuele ontwikkeling rond het begin van de puberteit lijkt bij jongens meer door hormonen aangestuurd te zijn dan bij meisjes. Als tweede schrijft de geslachtsrol vaak nog steeds voor dat de jongen het initiatief neemt, en het meisje terughoudend is. Voor jongens is een seksuele ervaring dan ook goed voor de reputatie, voor het meisje juist niet. Ten slotte vinden meisjes het belangrijker dan jongens dat seks plaatsvindt in de context van een (liefdes)relatie. Wanneer meisjes wordt gevraagd waarom ze (zouden willen) vrijen, noemen zij vaker dan jongens redenen als het dichtbij elkaar willen zijn, gevoelens voor de ander hebben of de relatie willen behouden. Voor meisjes is liefde belangrijker in een relatie.

18 – 21 JAAR

Er is acceptatie van het seksueel rijpe lichaam. Er komt meer plaats voor de ander en men is minder gericht op zichzelf. Dit leidt tot meer diepgaande en betekenisvolle contacten. Men voelt zich meer betrokken bij het welzijn van de ander. Meer dan 33 % van de jongeren van 13-25 jaar met een sekspartner heeft twee keer per week seks. Ongeveer 25 % heeft drie tot vier keer per week seks. 18 % van deze groep jongeren doet het minder dan twee keer per week. Bij meisjes ligt dat anders. Zij hebben meestal geromantiseerde fantasieën, waarin de omgeving uitgebreid omschreven wordt. De groepen jongens en meisjes zoeken elkaar op. Door naar elkaar te kijken en elkaar te imiteren zal het kind zich zekerder gaan voelen. Het raakt gewend aan de omgangsvorm met de andere sekse.

21 – 25 JAAR

Men is op zoek naar een vaste partner en heeft behoefte aan een langdurige binding. De vriendschap is verbonden aan erotiek en seksualiteit. Twee identiteiten gaan samen en verdiepen zich in elkaar waardoor er meer behoefte ontstaat aan duurzaamheid en trouw in relaties. Dit leidt tot meer verantwoordelijkheid voor elkaar. Dit kan leiden tot een kinderwens.

25 – 30 JAAR

Van een volwassene wordt gedacht dat men alles wel weet over seks. Helaas is dit zeker niet het geval. Niet iedereen heeft alles kunnen of durven vragen. Hoe men in de puberteit om is gegaan met relaties en seksualiteit, is voor een groot gedeelte bepalend voor hoe men omgaat met seksualiteit in het volwassen leven. Het experimenteergedrag neemt wat af en men is zich duidelijker bewust van de eigen wensen en grenzen. Men ontwikkelt in een vaste relatie een seksueel patroon waar men zich beiden prettig bij voelt. Men kan zorgen of stress ervaren op seksueel gebied. Pijn bij het vrijen, erectieproblemen, maar ook seksverslaving, seksueel misbruik en ziekte kunnen ervoor zorgen dat er problemen ontstaan op seksueel gebied.

30 – 55 JAAR

Als men net getrouwd is, is er vaak sprake van gelijkwaardigheid. Men werkt allebei, zorgt beiden voor het huishouden en gemiddeld vrijt men rond de twee keer per week. Als er kinderen worden geboren, verandert er veel. Vermoeidheid, kinderloosheid of juist angst voor een nieuwe zwangerschap kan een bron van spanning worden tussen man en vrouw. Ook een pornoverslaving heeft meestal grote negatieve gevolgen voor huwelijk en de seksualiteit.

55 – 70 JAAR

Men kan wel of niet meer actief zijn. De meeste mensen willen en hebben een actief en bevredigend seksleven. Men kan echter ook door verminderde vitaliteit en minder testosteron te maken krijgen met onzekerheid. Ook kan het vrijen pijn gaan doen bij de vrouw. Kinderen gaan het huis uit, de VUT leeftijd is in zicht en men zal zich aan allerlei nieuwe situaties moeten gaan aanpassen

70 – …. JAAR

Met het ouder worden veranderen lichaam en emoties en daarmee ook het seksuele leven. Ondanks verminderde vitaliteit en minder seksuele behoefte komt men de laatste tijd meer en meer tot de conclusie dat ook bejaarden nog steeds verliefd kunnen worden of blijven. Ouderen genieten ook puur lichamelijk van elkaar en hebben behoefte elkaar aan te raken. Alleen de maatschappij of hun kinderen staan hier soms wat kritisch tegenover. Lichamelijk ouder worden bij mannen heeft vooral invloed op de erectie en bij vrouwen op de vochtigheid van de vagina. Bij zowel mannen als vrouwen duurt het langer om opgewonden te raken. Vaak wordt de behoefte aan gemeenschap minder, terwijl de behoefte om te vrijen blijft. Knuffelen, zoenen en strelen worden belangrijker dan een orgasme beleven.

Contact gegevens:

Weerbaar in Seksualiteit
06 1994 9303
info@wiseducatie.nl

  

9 + 4 =